Флорида пантер

Флорида пантер , члан популације великих мачака Новог света које припадају врста Пума цонцолор , породица Фелидае , ограничено на малу, изоловану и самородну групу на југу Флорида . Ова популација је једина гнездећа група пуме на истоку Сједињених Држава. Флоридска пантера традиционално је класификована као посебна подврста Цоугар ( П. цонцолор цории ) и рекласификован је као становништво П. цонцолор цоугуар подврста 2017. године након генетске анализе. Пантера с Флориде била је једна од првих животиња наведених у Закону о угроженим врстама када је закон први пут донесен 1973. године и призната је као држава животиња са Флориде.

Флорида пантера (Пума цонцолор цоугуар)

Флорида пантер ( Пума цонцолор цоугуар ) Флорида пантер ( Пума цонцолор цоугуар ), члан угрожене популације пуми, или пуме, која живи у боровима, шумама тврдог дрвета и мешовитим мочварним шумама на југу Флориде у Сједињеним Државама. фотогуи22 / иСтоцк.цом



који је од следећих вулкана повезан са ватреним прстеном?

Природна историја

Флоридске пантере живе у суптропском окружењу и често пролазе кроз мочваре, шуме и травњаци у потрази за храном. Они могу да користе људске путеве и често се укрштају путева и аутопутева . Иако је становништво сада ограничено искључиво на јужну Флориду, његов географски опсег некада се ширио према северу до Тенесија и Јужне Каролине и према западу до Аркансаса и Лоуисиана .



Крзно одраслих животиња тамно је тамнопутасто, бледо или румене боје, бочно смеђе наранџасте до светло смеђе или руменкасте са доње стране. Већина мушких флоридских пантера релативно је велика, тешка 45–72 кг (100–160 фунти); женке теже 30-45 кг (65-100 фунти). Од носа до репа, одрасле особе мере 1,8–2,1 метра (6–7 стопа). Мачићи су бујни са тамно смеђим или црнкастим мрљама и при рођењу теже 0,5 кг.

Плијен и статус заштите

Преферирани плен флоридских пантера је јелен белорепан ( Одоцоилеус виргинианус ); међутим, они лове и мање животиње - попут дивљих свиња, зечеви , птице и ракуни ( Процион лотор ) - и веће, попут америчке алигатор ( Алигатор миссиссиппиенсис ). Флоридским пантерима прете различити облици људских поремећаја, укључујући фрагментацију станишта и деградација . Неколико их сваке године страда у судару са аутомобилима или другим возилима. Поред тога, неки еколози се плаше да је бурмански питон ( Питхон молурус бивиттатус ), инвазивна врста која се надмеће са флоридским пантером за плен, смањује популације плена и на тај начин доприноси повећаном морталитету пантера.



разлог је факултет који имамо:

1900. популација флоридског пантера процењена је на око 500 јединки. До 1967. популација је пала на 12–20 одраслих због лова и чишћења природног станишта животиње за пољопривредну употребу. Те године је Америчка служба за рибу и дивље животиње наведла животињу као угрожену истребљењем, а 1973. додата је на америчку листу угрожених врста. Од тада, програми очувања, укључујући и онај који је 1995. допунио популацију са осам женских пумпи из Тексаса, резултирали су сталним растом броја пантера на Флориди. У 2010. години популација флоре на Флориди процењена је на више од 200.